Trots

Vissa stunder eller tom dagar trotsar Leon jättemycket och tur är att det kan vända jättesnabbt.  :-)




Lite info om TROTS

-barnets eget sätt att rådfråga omvärlden, att förstå, lära sig och bli mer självständig.


Barn utvecklas hela tiden och ibland i ett mycket hög tempo, de "trotsar" opponerar sig och markerar sin självständighet. Barn "trotsar" i olika perioder av livet, kring två till tre- årsådern, sex-årsåldern och i tonåren.
Trots är nödvändigt och bra, det leder till en utveckling hos ditt barn



Exempel
Ditt barn vägrar äta potatismosen, fast det igår var just potatismos som var favoritmaten. Kanske påminner potatismoset om något annat som gått fel sen igår och gör en koppling, något som du som förälder inte gör.


Som förälder får du ofta ta emot det mesta trotset och det kan upplevas som hotfullt när ditt barn vill rubba maktbalansen hemma. Vad ditt barn behöver är en vänlig, empatisk handledning. Det är en stor hjälp för både barn och föräldrar om man kan se perioden mellan två och tre år som en gåva och inte som ett problem.


Några knep

Vad gör man med en tvååring som ligger på golvet och skriker och inte vill ta på sig overallen på väg till dagis?

Barn i den åldern vill klara av saker på egen hand, inte sällan saker som är lite för svåra. Låt barnet försöka själv. Som förälder kan man gärna gå ifrån en stund och låta barnet göra ett försök. Det brukar inte dröja länge innan barnet lugnar ner sig och vill samarbeta eller ber om hjälp.


Några andra knep

  • Ditt barn vill inte dela med sig av sina leksaker - låt honom välja ut några saker som andra får låna och låt honom plocka undan de han inte kan tänka sig att låna ut.
  • Ditt barn vill inte sätta på sig gummistövlar - låt honom välja mellan gummistövlar och grova skor. Har du tur blir han nöjd med att känna att han fick vara med och bestämma.
  • Barnet ligger på golvet i affären och skriker efter godis - säg att du förstår att han vill ha godis, det är ju gott. Du bejakar barnets känslor, de flesta tycker ju att godis är gott. Men så lägger du till att han får inget godis idag, han får vänta till lördag, det är er godisdag.  Här sätter du som förälder en gräns. Förmodligen kommer ditt barn att fortsätta med sin protest men att visa sitt missnöje med protester är inte farligt Till slut sjunker vetskapen om att det inte blir något godis in hos ditt barn och han kan istället ta emot tröst något som ni båda säkert behöver.





  • Det måste finnas en trygg plattform för ditt barn då han eller hon utforskar världen.
  • Acceptera ditt barn just som det är.
  • Att ge ditt barn motstånd i allt är ingen bra väg. Det gäller att välja konflikter, att bråka om det som är viktigast.
  • Det är viktigt att sätta gränser för vad som är tillåtet och vad som är farligt och förbjudet. Ditt barn behöver få uttrycka sin ilska och ändå känna att gränserna håller. Först då blir livet ett äventyr, inte ett risktagande.


Kommentarer
Postat av: Gina

Kul att du bloggar så mycket:)



Kloka ord! Elian sa "dumma dig" för första gången idag så jag vet vad du menar med trots!! Hoppas det blir sista gången han sa det också!



2009-08-06 @ 21:00:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback